Yükleniyor

Çalışma ortamının Yağ Buharından arındırılmaması durumunda meydana gelebilecek olan sorunlar

24/10/2022
Çalışma ortamının Yağ Buharından arındırılmaması durumunda meydana gelebilecek olan sorunlar

Çalışma ortamı içerisindeki havada sıvı ya da katı partikül olarak uçuşan  Yağ buharı, Duman, Kirletici partikül ve aerosoller gibi maddeler çalışanlar, makinalar ve kuruluşlar için önlem alınması gereken ciddi sağlık ve güvenlik problemleri oluşturabilirler. Bu olumsuz unsurların en önemlileri çalışanların ihtiyaç duyduğu taze ve temiz havanın kirlenerek solunması sakıncalı bir hale gelmesidir. Özellikle 0.3 mikron değerinin altında bulunan parçaçıkların solunumu, akciğerlerimizde bulunan alveolllere ulaşarak, solunum sisteminin tehlike altına girmesine sebep olurlar. Bu etkisinin yanında yağ buharının cilt ile temas etmesi sonucu ciltte alerjik reaksiyon görülmesi olasılığı mevcuttur.

İşletmecilik açısıdan durumu değerlendirirsek, Atölyelerde bulunan toz, yağ buharı vb. kirleticiler içeren hava, üretim performansını düşürür; kullanılan tezgahların ölçüm ve tolerans kabiliyetlerini olumsuz etkiler ve çalışan parçaların normal servis ömürlerini kısaltarak bakım maliyetlerinin artmasına sebep olurlar.

Ayrıca özellikle yağ buharı zemin üzerine düştüğü zaman mevcut zemini kayganlaştırarak iş kazası olasılığını arttırır. Makinaların yüzeyleri de aynı şekilde yağlanarak çabuk olarak kirlenirler.


Yukarıda yazan tüm sebepleri ele aldığımızda, atölyelerde ve fabrikaların atölye kısımlarında yapılacak olan Hava Temizleme Filtrasyon uygulamaları, işletmelerin iç ortam hava kalitesini arttırmasının yanı sıra, işletmenin üretkenliği ve karlılığı üzerinde de etkisini hissettirmektedir. Bu sebeple işçilerin ve makinaların çalıştığı ortamların kirletici faktörlerden arındırılması ve gerekli filtrasyon sistemlerinin kurulması işletmeler açısından hayati bir önem arz etmektedir.



Cem Hiçyılmaz
Makina Mühendisi / A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

HMT Hiçyılmaz Mek Taah San ve Tic Ltd Şti

cem.hicyilmaz@hmt.com.tr 

GERİ